Zbog čega je dobro imati web sajt?

Za većinu preduzeća, investiranje u web sajt je jedna od najvažnijih stvari u koje možete uložiti. Imati web sajt nosi brojne prednosti koje su često previđene i potcenjene a njihov potencijal ne iskorišćen. Ukazaću Vam na nekoliko stavki zbog kojih je dobro imati web sajt.

Web site je dostupan 24 časa dnevno

Potencijalni klijenti mogu pristupiti web sajtu 24 časa dnevno, 7 dana u nedelji pa i posle Vašeg radnog vremena. Ako planirate prodaju robe ili usluga putem web sajta, to znači da web sajt vama donosi novac i u vreme kada ne radite. Naravno, ni jedan hosting provajder u Srbiji (koliko je meni poznato), ne garantuje stopostotni uptime. Oni se uglavnom kreću oko 98 – 99% na godišnjem nivou.

Bilo ko sa pristupom Internetu može pristupiti Vašem sajtu

U tradicionalnom poslovanju, limitirani ste distancom od klijenata. Sa web sajtom možete dopreti i do najudaljenijeg klijenta bilo gde na svetu, bez dodatnih troškova. Za primer uzmite prodavnicu hobi materijala, koja bez web sajta robu može prodavati samo ljudima u okolini ili obližnjim mestima koja nisu preterano udaljena. Sa web sajtom navedena prodavnica proširuje tržište na celi grad, državu ili pak ceo svet.

Web sajt je jeftin u odnosu na tradicionalnu real life prodavnicu

Za potrebe jednog web sajta neophodno je izdvojiti novac za sledeće: Jednokratno plaćanje za izradu profesionalne web stranice – od 150 – 400€ (da liči na nešto i bude funkcionalna), zakup domena i hostinga – 25€ + 30€ =55€ godišnje, što na kraju prve godine izađe oko 200 – 300€, dok svake naredne godine je neophodno obnoviti zakup domena i hostinga što izađe oko 50 – 60€. Kao što vidite ovo nisu neke preterano velike pare, ako se uzme za primer da mesečno iznajmljivanje lokala, odnosno poslovnog prostora, u gradu iznosi od 300€ pa na više.

Budite korak ispred konkurencije

Primetićete da su web sajtovi postali sve češća i podrazumevana pojava. Veliko je iznenađenje kada firme nemaju svoj web sajt i pritom se uzimaju za neozbiljne, neprofesionalne i gube kredibilitet. Ako Vaša konkurencija ima web sajt, trebali biste održati korak sa njima i pokrenuti vlastiti.

Raširite vest

Web sajt je sjajno rešenje za distribuciju sadržaja i novosti. Ako želite da podelite nove i zanimljive novosti sa potencijalnim klijentima, web sajt je pravo rešenje za to. Kao što sam već napomenuo, za veoma male pare možete imati potpuno funkcionalan sajt koji je spreman za upotrebu.

Nadam se da sam vam putem ovog teksta rešio neke osnovne nedoumice vezane za web sajtove i zbog čega je stvarno neophodno imati ih. Ukoliko imate nekakvih pitanja, slobodno se javite u komentaru, a ja i ostale kolege ćemo se potruditi da vam odgovorimo na pitanja u što kraćem roku.