Search Engine Optimization (SEO) – optimizacija web stranica

Search Engine Optimization (SEO) – optimizacija web stranica

Šta je SEO?

SEO optimizacija (Search Engine Optimization) predstavlja proces optimizacije internet stranica za tražilice, odnosno skup tehnika čiji je cilj organsko povećanje prometa na određenoj web stranici, kao i povećanje kvalitete same web stranice. Primjenjujući ove tehnike, koje ću u nastavku pokušati detaljnije objasniti, možete dovesti vašu web stranicu do visoke pozicije na tražilicama (SERP – Search Engine Results Page) kao što su Google, Bing, Yahoo i ostale.

SEO optimizacija

Koliko puta ste se našli u situaciji da tražite informaciju o nečemu putem interneta i da vam je pronalazak te informacije jako bitan u tome trenutku, da ne kažem “life saver”? Mnogo zar ne, ja prosečno guglam oko 100+ različitih pojmova svaki dan.

Google SEO

Sa druge strane, svako ko ima internet stranicu želi da ona bude posećena. SEO spaja to dvoje, i ono što je još više važnije je da primjenjujući SEO tehnike dobijate web stranicu koja je pri vrhu tražilica jer “najbolje mesto da sakrijete mrtvo telo je na drugoj stranici googla” (šala), ali zaista je tako,  prema istraživanju pojedinih oglašivačkih agencija, pokazalo se da 96% klikova prema web stranicama koje se pretražuju dolazi sa prve stranice na Googlu, dok samo 4% njih dolazi sa druge i ostalih strana.

Ono što je veoma važno je da vaš web sajt ima relevantan, detaljan i koristan sadržaj za ključne reči koje želite da vaš web prikazuje u tražilici, što će povećati posećenost stranice, a zatim i popularnost, odnosno relevantnost na tražilicama. Takođe, veoma je bitno da web stranica ne bude pretrpana bespotrebnim ključnim rečima već treba odabrati one kvalitetne koje se podudaraju sa sadržajem stranice.

Sadržaj stranice SEO

Samu SEO možemo podeliti u dve grupe i to:

ON page SEO
OFF page SEO
On page optimizacija uključuje sve radnje koje obavljamo na web stranici da bi se bolje rangirala na tražilicama. Kod unutrašnje “on page” optimizacije važne stvari na koje treba obratiti pažnju su:

1. Naziv samog domena
2. Naslov stranica – H1 tag
3. Kratak opis stranice
4. Gustina ključnih reči
5. Odabir relevantnih ključnih reči
6. Optimizacija url-ova
7. Uređivanje fotografija dodavanjem alt i title tagova

Spoljašnja optimizacija podrazumeva sve radnje koje obavljamo izvan samog sajta koji optimizujemo, sa ciljem da bi se web stranica bolje pozicionirala u rezultatim pretraživanja za prethodno postavljene ključne riječi. Neke od bitnih stavki kod Off page optimizacije jesu:

1. Širenje svesti o web stranici putem društvenih mreža
2. Širenje svesti o web stranici putem foruma i blogova
3. Građenje linkova
4. Pisanje i deljenje članaka
5. Postavljanje sajta na slične sajtove

Da zaključimo, SEO nije nimalo lak posao, pogotovo ukoliko se ne obavlja od početka gradnje same web stranice. Ono što je veoma bitno je ne brzati stvari i uložiti maksimalnu koncentraciju i pažnju kako bi se pre svega pronašle adekvatne ključne reči, napisao detaljan i ljudima značajan sadržaj, optimizovale fotografije i sve ostalo što je pomenuto u ovom članku. Ukoliko budete radili pažljivo i marljivo, velika je verovatnoća da ćete se dobro pozicionirati na tražilicama.