NEOČEKIVAN OBRT

Instagram je upravo dostigao još jednu prekretnicu, ostvarivši 600 miliona aktivnih korisnika mesečno.

Poređenja radi, mreža je početkom Jula meseca ostvarila 500 miliona korisnika, imajući pritom oko 300 miliona aktivnih korisnika dnevno. Instagram još uvek nije objavio koliki je broj dnevno aktivnih korisnika, ali se nadamo da će ga uskoro objaviti.

Iz ovih brojki se jasno vidi da instagram još uvek ima veliki momentum rasta, sa obzirom na to da je aplikacija stara oko 6 godina. Zapravo, stopa rasta se povećala, pošto je aplikacija za svega 6 meseci uspela da pridobije 100 miliona korisnika (uzevši u obzir da je u prethodnom periodu bilo potrebno više od 9 meseci, za povećanje broja korisnika sa 400 na 500 miliona).

Tokom proteklih šest meseci, najveća promena na instagramu je bila uvođenje priča (Stories), koje su gotovo identične snepčetovim, ne pominjući I nestajuće fotografije I video priče (Disappearing photos and videos) u direktnim porukama. Ovo se ispostavilo kao lak I odličan način za pridobijanje Snepčetove mlade publike.

Pored ovoga, Instagram je takođe dodao I nove funkcije kao što su video uživo (live video) i čuvanje objava (bookmarks). Verujemo da je uvođenje upravo ovih opcija imalo najveći uticaj na rast mreže.

WhatsApp je ostvario 1 milijardu aktivnih korisnika mesečno od februara, dok je mesindžer ostvario milijardu aktivnih korisnika od jula meseca do danas, a društvena mreža Facebook 1.79 aktivnih korisnika od septembra.  Sve ovo je ubedljivi pokazatelj fejsbukove dominacije nad društvenim mrežama i pokazivanje toga, ko je broj jedan društvena mreža na planeti.