Raditi u kreativnoj industriji kao što je grafički dizajn ili kopirajt jeste uzbudljivo, ali ponekad može biti teško da zadržite isti entuzijazam ili da budete stalno inspirisani. Ako ste zaglavljeni u kreativnoj rutini, to može ugroziti vašu sposobnost da efektivno vodite projekat.

Zašto je kreativna blokada dobra?

Da bi dospeli u stanje kreativne blokade, dovoljno je da dospete u bilo koju od sledećih situacija –  anksioznost, strah, neka životna promena, završetak projekta ili početak nekog novog…

Pre svega, stanje kreativne blokade nateraće vas da preispitate svoja lična uverenja, koja vas sprečavaju da pišete, kreirate, dizajnirate. Ukoliko čak i osećate da određeni projekat ne parira vašim uverenjima, dajte sebi vremena, izolujte se i sveži dočekajte inspiraciju za određeni zadatak. Drugi pak vole da paralelno rade na više projekata. Da li ovaj način rada minimizira osećaj straha ili dosadu? Važno je da pronađete način rada koji vama odgovara, kojim ćete moći da se vodite i kada je kreativna blokada u pitanju.

Drugi, možda i važniji razlog zašto je kreativna blokada dobra, jeste da će vas „naterati“ da pravite rasporede kojih ćete moći da se pridržavate, čak i u situacijama gde vaša kreativnost odluta. Dane kada niste sposobni da pišete, dizajnirate ili kreirate, iskoristite da pronađete inspiraciju tako što ćete pregledati korisne linkove, pretražite šta je u trendingu za temu kojom se bavite ili pogledate koristan tutorijal.

Želim da počnem – ali ne znam kako

Ovaj, svima poznati sindrom, je zapravo blokada na početku kreativnog procesa.

Spremate se da počnete da radite, ali nedostaje vam motivacije, inspiraciju ne možete da pronađete, ma koliko se trudili, a osećate se potpuno beskorisno. I nimalo kreativno. Osećate da vam je potreban neki spoljni uticaj da vas trgne i liši osećaja gde biste najradiji digli ruke.

Ako se prepoznajete u pomenutoj situaciji pokušajte sebi da odgovorite na pitanje: „Šta se dešavalo u vama u trenutku kada ste odustali od stvaranja?”

Uhvatili ste zalet – i stali?

Sve je tu, ideja, nacrt, hvatate zamah. Krenuli ste sa radom i naleteli na zastoj. Nalazite se u sred nezavršenog projekta, bez želje i ideje kako da ga privedete kraju. Neke od manifestacija kreativne blokade u sred kreativnog procesa su:

Zapitajte se „Šta se desilo kada je došlo do blokade?“ kako biste našli uzrok vašeg problema.

Cilj je ispred vas – ali nedostaje vam „goriva“

Iako zvuči krajnje nezamislivo, ljudi često stanu nadomak kraja puta. Razlozi su raznorazni, ali neki od najčešćih su: perfekcionizam, nesigurnost i nepromišljenost.

Gledate u svoju kreaciju i misli vam se javljaju: vaš dizajn nije dovoljno inovativan/primamljiv/čitljiv/userfriendly… nastavite niz sami. Jedino rešenje koje vidite pred sobom je da ceo projekat izmenite ili počnete ispočetka. Perfekcionizam, iako ga mnogi smatraju vrlinom, dovodi do upravo ovakve dileme, koja neretko dovede do uništenog projekta i burnout-a. U žurbi da završite projekat po svaku cenu, umetnik u vama diže ruke i odustaje da sarađuje.

Ako se prepoznajete, pitamo vas: “Šta se dešavalo u procesu pre nego što se kreativna blokada našla ispred vašeg cilja?“

Kako je prevazići?

Portal Creative Bloq razgovarao je sa vodećim dizajnerima o tome kako pobeđuju kreativne blokade. Neki od najčešćih saveta da održavate svoju kreativnost i inspiraciju, koje su nužne za napredak u ovoj karijeri jesu:

  1. Zavirite u podsvest

Mikronap ili stanje u kojem se nalazite u momentu pre nego što zaspite je plodno tlo za kreativne ideje. Pored sebe čuvajte notes gde možete zapisati svoje ideje i ne prepustite ih zaboravu. Neke mogu biti besmislene, ali smo sigurni da će vam neke doneti koristi.

2. Lista ideja

Napišite svoje glavne ideje u ​​kolone i popišite apsolutno sve što vam pada na pamet. Liste možete kombinovati kako biste dobili najrazličitije, neobične i originalne kombinacije.

3. Dragocenost slobodnog vremena

Pokušajte da se odvojite od projekta. Napravite pauzu i vratite se na problem i projekat sa „čistom glavom“. Posvetite se stvarima koje će vaš tok misli usmeriti ka stvarima koje nisu vezane za posao i koje će vam dozvoliti da napravite prostor za nove ideje.

4. Završite ono što ste započeli

„Nema loše ideje: kreativnost i jeste u tome da neku ideju realizujemo do kraja i pretvarajući snove u stvarnost“, tvrdi Met Miler, kreativni direktor kompanije „Ustwo“.

5. Očekujte neočekivano

Najbolje ideje uopšte ne morate da tražite. Samo budite dovoljno slobodni da primite što više informacija iz okruženja i prepoznate inspiraciju kada izleti ispred vas.

6. Istražite druge kreativne discipline

Inspiracija može da dođe s bilo kog mesta. Pogledajte šta rade drugi kreativci i dizajneri: fotografije, tipografije, modu, film ili poeziju. Ne treba da pokušavate da ih imitirate već da shvatite šta je u njihovom radu dobro i zašto. Igrajte se.

Ne dozvolite sebi da ostanete u mestu

Suština je da preduzmete inicijativu i pređete u akciju. Promenite dnevne rituale, prisilite sebe da stalno stvarate ideje. Rutina upravo treba da vas inspiriše da je prevaziđete.

Šta je ono što je vas izbavilo iz blokade?