Kako odabrati Hosting paket

Šta je Web Hosting?

Da biste imali svoj web sajt, trebaju vam dve osnovne stvari: domen (adresa sajta) i hosting (prostor na kome ćete skladištiti sve fajlove koji su neophodni za Vaš sajt).
Web sajt se sastoji od veoma velikog broja različitih fajlova i svi oni trebaju biti postavljeni na sigurnom mestu koje je uvek onlajn i pristupačno svima koji žele da mu pristupe. Hosting je dakle mesto gde možete zakupiti svoj prostor na serveru za sve fajlove vašeg web sajta. Vaš domen je ono što vas povezuje sa vašim hosting nalogom i prikazuje web sajt koji se nalazi na samom serveru.

Šta je najbitnije za Web Hosting?

Obzirom da je ceo web sajt smešten na serveru, potrebno je da on bude brz, pouzdan i da podržava sve servise koji su potrebni da bi vaš web sajt normalno funkcionisao. Pored toga, hosting paket treba imati dovoljno protoka (drugim rečima, količina poseta ka vašem sajtu, koja vam je dozvoljena u okviru izabranog paketa) i prostora na disku (količina prostora koja je potrebna za skladištenje svih fajlova vašeg web sajta).

Pored navedenog, preporučujemo hosting pakete zasnovane na poslednjoj verziji Cpanel-a. Naime, Cpanel predstavlja korisnički panel za upravljanje hosting paketom putem kog su vam dostupne mnogobrojne dodatne opcije poput: instalacije platformi, upravljanja bazama podataka, otvaranja email naloga, pravljenje bekapa, optimizacije fajlova, podešavanja vezanih za bezbednost itd.. Jedna od stvari koja se dokazala jako korisnom, a sve veći broj hosting kompanija je nudi, je mogućnost automatske instalacije najpopularnijih platformi u svega nekoliko klikova. Pritom, mogu se označiti i dodatne opcije automatskog ažuriranja platforme, dodataka, templejta i tome sl.

Koji tipovi Hostinga postoje?

Postoji tri “glavna” tipa hostinga koje nude hosting kompanije: Shared serveri, Virtualni serveri i Dedicated serveri.

Ako je vaš sajt na Shared (deljenom) serveru, on će deliti serverske resurse sa drugim veb sajtovima na istom serveru. Ovo je često najisplativija opcija, ali pritom, ona može voditi ka lošijim performansama usled velikog iskorišćenja od strane ostalih sajtova sa kojima delite serverski prostor. Ovo je jedan od servera koji se ne preporučuje ako imate veb sajt sa e-prodavnicom.

Virtualni serveri su virtualni dedicated (namenski) serveri i pružaju mnogo veću stabilnost i ogromne resurse. Oni se preporučuju za mali biznis koji je zasnovan na e-prodavnici i ima pristojan broj posetilaca na mesečnom nivou.

Dedicated serveri su, potpuno fizički serveri koji su dodeljeni samo vašem sajtu. Ovi serveri se koriste uglavnom za korporativne sajtove i male biznise koji imaju puno posla uz visok broj poseta sa velikim saobraćajem. Ovi serveri su najskuplji ali u isto vreme i najpouzdaniji vid hostinga uz najbolji odziv uz korišćenje velikog prostora i saobraćaja.