INSTAGRAM NOVOSTI: Portret, novi inbox i cinemagraf?

INSTAGRAM NOVOSTI: Portret, novi inbox i cinemagraf?

Ako je verovati najavama, jedna od najpopularnijih društvenih mreža među mladima uskoro bi mogla da dobije ne jednu, nego možda i četiri nove fensi funkcije.

Jedna od njih je Universal portrait mode, i to baš na kameri aplikacije nezavisne od kamere na našim telefonima i tabletima!

Neki su se odmah oglasili da će to značiti da će fotografije biti lošeg kvaliteta, bez oštrine, jer kako može biti dobra ako se nalazi na softveru, bez obzira na stanje hardvera naših „mašina“? E, pa, izgleda da su i za to našli rešenje – Pixel 2 kamera ima neke zaista šire mogućnosti (ovo se odnosi na zadnju kameru), a prednja se koristi najčešće za portrete.

Naravno, postoji još jedna teorija o tome zašto se uvodi ova opcija, a to je da Instagram želi da usaglasi prednosti na ugrađenim modovima za portrete u našim telefonima na kompatibilnim aparatima. Šta god da je, nekome će biti korisno, nekome neće.

Čuli ste za cinemagraf? E, pa, dear Cinemagraph, welcome to Instagram!

Za one malo upućene, to je nešto između statičke fotografije i detalja koji se pomera. Tipa, odlična odlika ako želite da istaknete taj mali detalj, tu sitnicu. Moderno, svideće vam se!

Pre više od mesec dana, ova opcija je „uhvaćena“ na screenshotu, ali od tada je nismo sreli ponovo. Pretpostavljamo da to znači da je ona u predvorju ove platforme, i jedna je od najzanimljivijih potencijalnih fensi opcija.

Još jedna moguća novina koju je WhatsApp beta (koja je, by the way, u vlasništvu Facebooka – kao i Instagram) najavila, jeste nova organizacija inboxa. Ustvari, direct message boxa, da se izrazimo tačno.

U budućnosti bismo mogli da imamo opciju da označimo neku od konverzacija kao „starred“ i lakše je nađemo. Nije loše, zar ne?

Još je bolje ako sve što ste podelili na Instagramu (ne samo fotke, kao sada) možete da sačuvate na sopstvenom „oblaku“. Izgleda da Instagram razmatra da uvede ovu opciju, kao i WhatsApp! Nema više izgubljenih video fajlova, story-ja ili linkova.

No, ovo nije samo dobra volja nadležnih u Facebooku ili Instagramu ili WhatsAppu, nego obaveza koju nameće novi Zakon o regulaciji uopštenih informacija, koji treba da postane punopravan do kraja maja. Pretpostavljamo da ovaj feature do tada mora da se pojavi.

No, osim ovih, od Instagrama očekujemo stalno nekakve promene i novine, budući da je ova mreža jedna od najbrže rastućih u svetu.