Blog o blogu

Pisanje bloga, iako se na prvi način čini da je jednostavno, zapravo je mnogo više od samog pisanja teksta. Zapravo, pisanje samog teksta je možda i poslednji korak u pripremi. Ako pisanje bloga zamišljate kao momenat sedanja za laptop i kucanja teksta u jednom dahu, moraćemo da vas razočaramo – realnost je potpuno drugačija.

Savete za uspešne i sadržajne blogove možete naći u svakom ćošku Interneta. Ako vas umara i sama pomisao na lutanje po internetu u potrazi za konkretnim savetima, potrudićemo se da vam omogućimo da ovde pronađete sve informacije za uspešan početak blogovanja.

Pripremite se za… pripremu

Pre samog početka, upitajte sebe – zašto želim da započnem pisanje bloga? Ako i sami niste sigurni zašto želite, ali smatrate da treba da pokrene blog, benefite možete pronaći ovde.

Sledeće pitanje na koje moramo naći odgovor je: U okviru koje niše ću raditi? Ako budete pisali o desetini različitih tema u toku dana i da obradite desetine kategorija, ne možete očekivati značajne rezultate. Nemojte dozvoliti sebi da kopirate tuđ rad, čak i ako im se divite. Uz trud izgradićete svoju zajednicu kojima ste interesantni, koji će sa uživanjem čitati vaše tekstove i koji će rado ući u dalju interakciju.

Priprema sadržaja

Teme koje želite obrađivati su takođe važan segment pripreme. Koje teme vas najviše interesuju? O čemu biste mogli da razgovarate sa nekim i da vam ne ponestane materijala za razgovor? Postoji li neka sfera interesovanja u kojoj ste dovoljno kompetentni da dajete savete? Važno je da pišete o nečemu što volite, o nečemu u šta ste upućeni i o nečemu oko čega ste strastveni.

Ciljna grupa – ovde je formula uspeha prosta: Što je uže određena ciljna grupa, to su veće šanse za uspeh. Opišite sebi kao izgleda vaš idealac čitalac – koliko ima godina, čime se bavi, koji su mu mogući hobiji, kakav sadržaj konzumira, kakve su mu navike.

Tako ćete moći da svaki svoj blog zamislite kao da pišete toj jednoj idealnoj osobi koja će sa uživanjem čitati sadržaj. Istražujte šta bi bila paleta tema koje bi tu osobu interesovale, to će biti dobar početak. Čak i kada pomislite da je sve ispričano – nije. Ideje će same nailaziti kada pokrenete svoje misli u tom pravcu.

Strategija je ključ uspeha svakog posla. Ako samo budete pisali kada i kako vam inspiracija bude nailazila, bez plana, ne očekujte veliki uspeh. Koji su ciljevi koje želite da ostvarite? U kom vremenskom periodu? Koje korake ćete preduzeti da dođete do cilja?

Važno je da svoju viziju posložite kroz svoj plan. Ono što je „upalilo“ kod drugog blogera koji je u istoj niši kao i vi, ne znači da će i vama doneti uspeh. Ako smatrate da će vam druge ideje doneti napredak, slušajte svoj osećaj. Prijateljski savet: Nemojte sebe preopteretiti sa previše ciljeva za jedan vremenski period. Recimo, za dva meseca potrudite se da ispunite jedan, do dva cilja. Na primer, posvetite se kvalitetnom sadržaju na blogu i počnite da gradite vašu mejling listu. Verujte nam, čak i ova dva zadatka biće zahtevna za početak.

Brendirajte blog – Kako ćete biti prepoznatljivi? Koje ime će vas izdvajati iz mora ostalih?

Prvo što treba da odabere je naziv bloga. Naziv treba da oslikava suštinu vas ili polja u kom delate. Naziv treba da sadrži do tri reči, koje ujedno mogu biti i u domenu vašeg bloga – to jest, vaša web adresa.

Da biste bili prepoznatljivi, morate ustanoviti i ovu grupu parametara: Fontovi, boje, stil fotografije i logo. Ako vam je potrebna pomoć gde možete svoj logo kreirati, pogledajte ovde.

Ako niste sigurni kako će se izabrani fontovi uklopiti u vaš dizajn, Google je tu da vam pomogne. Naravno, ne zaboravite da proverite kako će se č,š,đ,ž uklopiti u vaš font.

Pisanje, čitanje, pisanje, čitanje

Prvo da ustanovimo jednu ključnu stvar: Blog ne bi trebalo pokrenuti sa samo jednim prilogom. Pre pokretanja bloga, važno je da imate najmanje 5 do 10 kvalitetnih priloga, tekstova. Zašto? Zato što od početka želite da gradite zajednicu – ne možete očekivati pretplatnike na newsletter, pratioce na društvenim mrežama ili jednostavno saobraćaj ka vašem blogu ako imate samo jedan tekst objavljen.

Bitan deo procesa pisanja je čitanje. Osim što redovno pratite blogove iz vaše niše, pratite i uticajne ljude, stručnjake i influensere vaše izabrane teme. Tako, osim što ćete biti u toku, dobićete i inspiraciju ali savladaćete i materiju o kojoj govorite.

Kako da olakšam sebi pisanje bloga?

Ne zadajte sebi prevelike „zalogaje“, umesto toga rasparčajte sebi ceo zadatak na faze ili napravite jednu to-do listu. Počnite od ideje, nađite relevantne izvore jer se uvek morate pozvati na izvor , napišite sebi nacrt kostura teksta, pišite – stvarajte sadržaj, pripremite fotogragije, video ili bilo koje dodatke koji će oplemeniti vaš blog, proveravajte – revizirajte ali tek nakon što završite tekst i nakon što on „odleži“. Uvek ga možete čitati nekome ili ga čitati naglas, tako ćete najlakše uočiti sve greške ili nedostatke. I na kraju, krunišite svoj rad objavljivanjem bloga!

Spremni za poletanje!

Nakon što smo savladali sve korake koje smo predvideli da uradimo pre objavljivanja bloga, vreme je da pređemo na konkretno – Objava priloga na blogu. U slučaju da niste sigurni da li je vaš blog dobro pripremljen od početka i spreman za objavu priloga, proverite da li ste sve ispravno pripremili da vaš blog bude započet.

Imate blog na željenoj platformi, brendirali ste ga, napisali priloge koje ćete objaviti. Ali težimo da privučemo naš auditorijum, ali i da audotorijum bude aktivan.
Potrebno je da pitate čitaoce da urade nešto – Call to action! Specifirajte kakve korake želite da preuzmu, jedni od najčešćih su:

Da biste im sve ovo olakšali, ubacite ikonice za deljenje na društvenim mrežama, prostor za komentar ili klik opciju za preuzimanje PDF formata.

I na kraju, kako biste učvrstili postojeću ali i privukli potencijalnu publiku, uvedite Newsletter opciju. Mejling lista je najbolji način da se povežete i gradite odnose sa svojim čitaocima. Ona je korisna zato što – povećavate saobraćaj ka vašem blogu, da izgradite stabilan odnos sa svojim auditorijumom, da svoje čitaoce pretvorite u buduće kupce vaših proizvoda ili usluga, i da na kraju usmerite njihovu pažnju na ono što je vama važno.

Da zaključimo, svaki početak je zahtevan, ali je važno da date sve od sebe. Uvek može bolje. Vremenom ćete doći do saznanja da ste mogli i bolje – to je znak da ste napredovali i da ste iskusniji svakim postom. Uživajte u svakom koraku, pratite predstavljene korake, ali najvažnije – budite aktivni, prisutni, svoji!